EMEP'ten Türk-İş 3.Bölge Temsilciliğine ziyaret: İşçi sınıfı örgütlenmeden talepler elde edilemez
“Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş” kampanyası kapsamında, EMEP Milletvekili Sevda Karaca ile parti heyeti Türk-İş 3. Bölge Temsilciliğini ziyaret etti.
İzmir- Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ve Emek Partisi İzmir İl Örgütü, Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği’ne ziyarette bulundu. Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ve Türk-İş’e bağlı şube başkanlarının ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette işçi emekçilerin koşulları, örgütlenme önündeki engeller ve Emek Partisi’nin başlatmış olduğu “Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş” kampanyası konuşuldu.
Ziyarette konuşan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, EMEP Milletvekili Sevda Karaca’ya mücadele alanlarındaki ve meclisteki çalışmaları nedeniyle teşekkürlerini ileterek sözlerine başladı. Ardından belirli işkollarına ilişkin izlenimlerin aktaran ve örgütlenme konusunda hareketliliğe ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Hayrettin Çakmak, “Tekstil, marketler, özel eğitim kurumları, özel hastaneler ve basın iş kolunda örgütlenemiyoruz. Buralarda örgütlenemediğimiz takdirde diğer iş kolları çok daha zor. Bu beş iş kolunda 6 buçuk milyon insan çalışıyor. Ne yol paraları, ne yemek paraları var, düşük ücretler… Maalesef bu kollarda hareketlilik de yok ve desteklememiz gerekiyor” diye konuştu.
‘İşçi sınıfı örgütlenmeksizin taleplerini elde edemez’
Ardından konuşan Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, Emek Partisi’nin başlatmış olduğu kampanyanın bu gündemleri de içerdiğini kaydederek, “Mehmet Şimşek programının yarattığı yıkım önümüzdeki dönem çok daha fazla bir hareketliliğe ve hiç beklemediğimiz işkollarında örgütlenme eğiliminin yükselmesine yol açacak, bunun emarelerini görüyoruz. Ülkenin dört bir tarafında irili ufaklı bir sürü direniş meydana geldi ve bunlar 3 temel mesele üzerinden ilerliyor. Öncelikle bir ücret artışı üzerinden başlıyor ama nihayetinde çalışma yaşamının koşulları çok zorlaştı dolayısıyla koşullarının düzeltilmesi talebiyle muhakkak birleşiyor. Çok da temel bir gerçeklik var ki, bu iki temel talep örgütlenme olmadan elde edilemez” diye konuştu.
Fotoğraf: Evrensel
‘Mecliste bir kere de gerçek dertler konuşulsun istiyoruz’
Örgütlenme ve sendikalaşma önündeki engellemelere değinen Karaca, 80 döneminden itibaren sendikalaşma önüne dizilen engellerin ve baskıların son 20 yılda AKP iktidarıyla daha da artırıldığını kaydederek, “Fiili bir sermaye hukuku yaratıldı. İşçilerin örgütlenmesinin hem önünü açacak, ama bir taraftan da garanti altına alacak bir dayanağa ihtiyaç var. Meclisin yüzde 85’inin patronlardan oluştuğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Memleketin bütün zenginliklerini zaten cebe indiren, yetinmeyip bir de orada pek çok yasal düzenlemeyi yapmaya çalışan bir meclis tablosundan bahsediyoruz. Kampanya vesilesiyle milyonların imzasının olduğu bir kampanyayı, o mecliste bir kere de gerçek dertler konuşulsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Son olarak hukukun işçi ve emekçiler üzerinde bir sopa olarak kullanıldığını kaydeden Karaca, “Bu kampanyanın taleplerini bir hukuki düzenleme haline getirmeyi hep beraber başarırsak o zaman o sopayı ellerinden almanın dayanağı haline getirmeyi de başarırız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Kampanya metnini okuduğunu, incelediğini ve oldukça kıymetli bulduğunu dile getiren Hayrettin Çakmak ise Türk-İş olarak genel merkez düzeyinde benzer bir çalışma hazırlığında olduklarını kaydetti. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et